קָטַיינִי
בונים tiny house מקומי
7/1/2016
זן ואמנות הריצפה
הריצפה שלנו היתה הרפתקאה ומסע לימודי.. מצאנו ברחוב כמות גדולה מאוד של חתיכות קטנות של עץ אלון, מריצפה שמישהו פירק. אחרי הרבה התלבטויות וניסויים החלטנו שנשתמש בהם, ריצפת עץ יפה ואיכותית שהיא גם יחסית דקה ולא כבדה. התכנית (המוטרפת מעט) היתה לשבץ אותם אחד-אחד בתוך דבק אקרילי (שרמיק) על הדיקט הימי (שהוא הבסיס שהגיע עם העגלה).
אז הזמנו חברים ועשינו הפנינג ריצפה משותף, מיינו את כל ערימות העצים ושיבצנו אותם. זה יצא יפהפה.. התכנית להמשך היתה לשייף את הריצפה עם מכונת שיוף גדולה ואז לצבוע בלכה.


אבל... למחרת גילינו שחלק מהעצים קפצו החוצה, ובהמשך שאזורים שלמים התרוממו. לא לחלוטין ברור לנו מה קרה שם, אם לא השארנו מספיק מקום לתנועה של העץ, או שסוג הדבק לא התאים. אבל בכל אופן נאלצנו לפרק את הכל... תירגול טוב באי-היקשרות. ותודה גדולה לבונים ולמפרקים!

כעת חזרנו שוב אל השאלה של איזו ריצפה לעשות לבית. התלבטנו קשות בין ריצפת לינוליאום, עץ גלריה, או פרקט עץ/למינציה (אחרי ההתנסות הקודמת הבנו שריצפה מאריחים כנראה לא תתאים, מכיוון שהיא דורשת הדבקה דומה בדבק אקרילי, מה שכנראה לא מתאים במבנה נייד ועל בסיס של ריצפה שיש בה תנועתיות).
השיקולים שלנו בבחירת ריצפה היו משקל, עובי (לא לאבד יותר מדי גובה בבית), עמידות ומחיר. ריצפת לינוליאום בהחלט הובילה בכל הקריטריונים האלו, אבל נפסלה כי התחושה שלה לא נעימה מבחינתנו, וכך גם לגבי פרקט למינציה. פרקט עץ לעומת זאת הוא יקר מאוד ולא כל כך עמיד, ואילו עץ גלריה הוא כבד ועבה..
אחרי שכבר כמעט התייאשנו, החלטנו לעשות ריצפה מדיקט! תחושה נעימה של עץ, דק יחסית (הלכנו על דיקט 8 מ"מ), זול יחסית. קנינו דיקטים איכותיים וחזקים יותר מהרגילים, מעץ ליבנה (birch). את הדיקטים הנחנו על ספוג בעובי 2 מ"מ (כזה ששמים מתחת לריצפת פרקט), כדי שימנע רעשים ויתן עוד קצת בידוד. חיברנו את הדיקטים עם אקדח מסמרים אל הדיקט הימי.
היתה לנו מחשבה לעשות חריצים בדיקטים עם מסור דיסק, כך שתיווצר האשלייה שמדובר בהרבה קורות קטנות ולא במשטחים גדולים. אבל אחרי שעשינו ניסוי בצד האחורי של אחד הדיקטים, ראינו שזה פחות מוצא חן בעינינו ושחבל לעבוד קשה בשביל להרוס חומר גלם איכותי... אז השארנו אותם שלמים ויפים.
שאלה נוספת היתה בנוגע לצבע ולגימור של הדיקט. דיקט הליבנה הוא מאוד בהיר, ואנחנו העדפנו גוון יותר כהה וזהוב. בהתחלה חיפשנו איזשהי לכה שתתן לעץ את הגוון הרצוי, עד שהבנו משהו חשוב - נתינת גוון לעץ וגימור ששומר על עץ הן שתי פונקציות שונות. לפני הגימור עם הלכה ניתן לצבוע ולשנות את גוון העץ (stain), ואפשר אפילו לעשות זאת באמצעים ביתיים!
כאן התחלנו בסדרת ניסויים לבחירת הגוון הרצוי לעץ - צביעה בקפה שחור, קפה נמס, ותה שחור (כן כן, ממש קפה ותה..). בסופו של דבר הגענו למתכון המנצח - שילוב של תה וקפה נמס. צבענו שתי שכבות על הדיקט (עם ספוג), ואחרי הייבוש ציפינו בלכה על בסיס מים. שימו לב להבדל בגוון של הדיקט אחרי הצביעה:
אנחנו מרוצים מאוד מהתוצאה! המסע הגיע לסיומו (בינתיים...)

