קָטַיינִי
בונים tiny house מקומי
איך בונים?!
החלטנו איזה סוג נגרר אנחנו רוצים, היו לנו תכניות לעיצוב הפנימי של הבית, אך נותרנו עם השאלה של איך לבנות את המבנה עצמו. גם כאן עברנו דרך רעיונות שונים והתייעצנו רבות עד שהגענו אל התכנית הסופית. היו כאן כמה שיקולים מרכזיים:
החוזק של המבנה - תוך התחשבות בכך שזהו מבנה שזז,
איטום,
עמידה במגבלות המשקל,
בידוד.
בנוסף על כך היו גם שיקולים של אסתטיקה אישית. קרוונים ניידים בדרך כלל בנויים מחומרים טכנולוגיים חזקים וקלים מאוד, לרוב מפאנלים של קלקר מצופה באלומיניום. אנחנו העדפנו שלא להשתמש בחומר הזה, כי הוא לא מעניק לנו תחושה נעימה וביתית. בתים ניידים בארה"ב (tiny house) בנויים לרוב עם שלד מעץ, חומר לבידוד וציפוי של דיקט עם יריעה לאיטום, וכיסוי של עץ מבפנים ומבחוץ. אבל מגבלות המשקל בארה"ב הן מתירניות בהרבה ולכן התלבטנו אם סוג בנייה כזה יתאים לנו.
אפשרות אחרת היתה לבנות את הבית כ"בית לוגים" (log house). כך אין אלמנטים נפרדים של שלד, בידוד וציפוי, אלא הקיר כולו בנוי כיחידה אחת מקורות עץ בלבד. שקלנו את האפשרות לבנות מבנה כזה מעץ פאולוניה, שהוא עץ קל ומבודד במיוחד (אך עדיין לא ניתן להשוות את תכונות הבידוד שלו לחומר תעשייתי כמו קלקר). לאחר שלא מצאנו דרך פשוטה להכין קורות סטנדרטיות מעץ פאולוניה, החלטנו שזה מורכב מדי כרגע. מבנה לוגים מעץ אורן נראו לנו כבד מדי. בדיעבד הבנו שהיה בהחלט אפשרי לבנות מבנה לוגים קל מקורות עץ אורן משתלבות כי השלד לא צריך להיות מסיבי - רוב החוזק של המבנה מגיע מהקורות.
צורת הבנייה שעלינו החלטנו בסופו של דבר מורכבת מהאלמנטים הבאים:
-
שלד ברזל - שאותו ריתך עבורנו קוגוט (היצרן של המרכב) על-פי התכניות שלנו. השלד עשוי מקורות ברזל 50X50 מ"מ. בין קורות הברזל נשלים קורות נוספות מעץ לחיזוק.
-
מעטפת חיצונית - המבנה כולו מצופה מבחוץ בלוחות X-BOND, מעין דיקט שבנוי משכבות חיצוניות של אלומיניום עם פלסטיק ביניהם. החומר הוא בעובי 3 מ"מ בלבד והוא קל מאוד וניתן לכיפוף (מתאים לגג המעוגל שלנו), ויחד עם זאת מאוד חזק, אטום ועמיד. תכננו את שלד הברזל כך שהמרחקים בין הקורות תואמים לרוחב של לוחות ה X-BOND. במקור חשבנו שעל הX-BOND נדביק ציפוי כלשהו מעץ לצרכים אסתטיים, אך בסופו של דבר החלטנו להשאיר אותו כשכבה החיצונית.
-
בידוד - בין קורות הברזל של השלד ישנם לוחות קלקר בעובי של 5 ס"מ.
-
ציפוי פנימי - את הקלקר נכסה בעץ סנדוויץ' שיתחבר אל קורות הברזל.
-
גג - עשוי גם כן משלד ברזל (קורות מעורגלות ליצירת צורת הקשת), ציפוי חיצוני של לוחות X-BOND, חומר בידוד רפלקטיבי גמיש (snowhite), וציפוי פנימי של פנלים מעץ.
-
ריצפה - העגלה מגיעה עם ריצפה של דיקט ימי, שהוא חומר מאוד חזק ועמיד, ולא ממש אסתטי. התחבטנו רבות בשאלה באיזה חומר לצפות את הדיקט, כך שיהיה נעים ואסתטי ויחד עם זאת קל משקל. בסופו של דבר עשינו רצפה מדיקטים.
סדר הבנייה:
-
ציפוי המבנה כולו במעטפת החיצונית של הX-BOND.
-
חיתוך המשקופים לדלת ולחלונות מתוך הX-BOND והתקנת החלונות והדלת.
-
בידוד בגג וציפוי התקרה.
-
התקנת הריצפה.
-
בניית הרהיטים הפנימיים שהם built-in (שהם למעשה מרבית הריהוט - מכיוון שהמבנה נייד כמעט הכל צריך להיות מחובר אל השלד).
-
התקנת בידוד וציפוי פנימי של הקירות.
* משהו על חומרי בנייה משומשים:
השאיפה שלנו היא להשתמש כמה שיותר בחומרים שאנחנו אוספים ומוצאים, או קונים משומשים. זה גם יותר זול, וגם אומרים שזה אקולוגי... כל החלונות של הבית הם משומשים (קנינו דרך יד 2). במהלך הליקוט פגשנו הרבה אנשים נחמדים, שלפעמים נתנו לנו יותר ממה שהתכוונו לקנות, ואנחנו נהנים מהתחושה שהבית שלנו מכיל מזכרת מכל אחד מהם. מעבר לכך אנחנו פותחים כל הזמן עיניים למציאות - ברחוב בירושלים למשל, מצאנו חלונות עץ שפורקו מבית בשיפוץ, וכשהשיפוצניק ראה שאנחנו מתעניינים בהם הוא הזמין אותנו לעלות לבית ולקחת מה שאנחנו רוצים. כך יצאנו גם עם דלת כניסה מעץ ועם המון פלטות של עץ סנדוויץ' שמהם בנינו את רוב הריהוט של הבית (תודה אוסמה!).

